FAMILY 健康養生
【素食朋友Cathy專訪】香港地要「走肉」 真的這麼難嗎? 2017-08-11收藏文章
Text: Cecilia Wang   Photo: CWing Li
  • 我要回應

  想食一碟「走牛」嘅乾炒牛河,有幾難?

 

  雖然說身邊愈來愈多走肉朋友,甚至素食已漸漸成為一種生活態度,但無論係出街食飯,亦或與屋企人同枱食飯,仍會遇到唔少好笑又無奈的情況。

 

  《走肉廚房》專欄作家Cathy Lee(李美怡)食素多年,今次就與etnet嘅讀者們分享她在茶餐廳的真實遭遇,你會發現素食者在香港會遇到形形色色的問題。直到近半年Cathy因求學搬去台灣生活,發現原來兩地對素食朋友的待遇,竟然好唔同。

 

  Cathy與你分享她的素食經驗。

 

 

問:出街食飯,有無遇到一些好笑又無奈的情況?

 

C:我一開始轉食素,當時不是特別普及。入去茶餐廳,我話想食「炒河」,唔要牛肉。落單的夥計呆咗,我都呆咗。「咦,原來好難明㗎!」可能他不知道怎樣寫給廚師,後來我講「豉油皇炒河」,加D金菇,如果你們有。他們就識得幫你去炒一碟你想要的。

 

我覺得香港的餐廳不是好識得處理素食者要求。又或者覺得:「你好可憐啊」、「畀咁多錢,但你都唔要肉啊!」不過近年社會上多了推廣,我見到開始多人識得「走肉」。

 

問:在台灣,好唔同?

 

C:台灣無論街邊小店、食肆、大排檔、甚至高級西餐廳,都會有素食選擇。就算有些主打肉類的西餐廳,餐牌上無素食,他們會講:「不如整個忌廉雜菌意粉畀你啦」,會識得主動給你一個解決方法。

 

素食在台灣好融入生活,他們習慣了社會裏面一定有食素的人,變相我就很輕鬆,也會覺得「大家是有注意我們存在的!」

 

E:屋企人無肉不歡,點樣同枱食飯?

 

C:屋企人基本都食肉,得我一個食素。他們有時都會說:你想食羅漢齋你去煮啦,我們都食的。最重要的是,對屋企人或朋友要坦白。跟他們講:我係食素,同埋食邊一類素,要給出一個Message。

 

另外,同屋企人食飯,他們也會遷就我。比如他們食豬扒,但同時間至少有2-3碟是屬於我的,我也會煮多些,大家一起分享。我想真是坦白交流,跟屋企人同枱食飯,就不是各自修行,就會開心啦!

 

我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【得獎名單】【DIVA Channel】賞L'Oréal Paris 青春密碼酵素眼部精華液

【DIVA Channel x 素食女廚師Peggy】專訪 睇片快答 賞Glycel眼部按摩器

【DIVA Channel】賞睇《風河谷謀殺案》