INTERNATIONAL AFFAIRS 世事政情
  • 思歪思正思畸 加入最愛專欄 [本欄每周三更新]
  • 今日香港,朱紅世代,荒謬太多,用腦太少。思畸只有一支筆,笑盡江湖,再沉靜思考。希望香港重踏正路,看透歪事由我來。

撐警藍絲無得救 2017-02-17收藏文章
  • 我要回應

  兩年半前,香港金鐘,添馬公園變電站。一個暗角,一部攝錄機,一個疑犯,兩個袖手旁觀的警員,五對拳腳,四分半鐘的私刑毆打。黃絲帶極度憤慨,更痛恨警察;藍絲帶為私刑喝采,認為為警隊出口氣。因為雙方都超越了法律的界線,令本來分明的是非對錯,都被拋諸腦後,變成一場純粹發洩情緒嘅爭拗。呢一件大事,成為咗警民關係永遠難以彌補嘅裂痕,兩派價值觀分野,亦都持續到今時今日。 

 

  曾健超向警員倒液體,喺舊年5月被判襲警罪成,判囚5星期,正等候上訴。法庭判七警罪成,七人全部被判囚兩年,律師考慮上訴。事後,以某知名藍絲導演「高智」森為首的網絡文革隊,瘋狂辱罵法庭,有藍絲專頁更指名道姓指法官杜大衛為「黃絲狗官」。到今朝,有其中一名藍絲被拍低喺區域法院外手持杜大衛嘅相,用棍打落去。

 

  喺呢刻,我哋更需要冷靜去睇呢件事。兩邊各被判有罪、獎門人式「打和」嘅結局,係合情合理合法,因為兩邊都各自為自己嘅行為負上責任,我哋唔能夠只睇是但一邊嘅判決,就大肆慶祝或者大力撻伐,否則我哋就會跌入思想嘅盲點中。 

 

  正如兩個月前,梁游一案裁決,我已經寫下一段文字,預示佢哋會有幾雙重標準。當日,一眾藍絲熱烈慶賀法院裁定梁游二人喪失議席,盛讚法官英明神武;今日,佢哋立即變臉,潑婦罵街,法官嘅裁決、判詞、以至族裔都成為佢哋針對嘅對象。

 

  無錯,人係有言論自由,但佢哋自己都成日口口聲聲話言論自由係有限度嘅,第一個龍門已經被佢哋搬走咗。另外,以往有本土派網民喺光復行動示威人士被判案後,對裁判官起底、辱罵,咁呢個就等法庭去視乎情況,決定係咪要指控佢哋係藐視法庭。正如今次司法機構自行出聲,表示對情況高度關注,已轉交律政司跟進一樣。

 

  撐警藍絲又點只呢班出嚟做小丑嘅嘍囉?梁美芬自反佔中開始一直係藍絲心目中嘅英雌,佢認為七警並非故意,係受環境刺激而打人,更反問點解會有香港人唔同情呢班警員;何君堯更勁揪,話覺得七警對曾健超嘅行為係「小懲大誡」。有呢兩位咁尊重法律嘅律師做我哋嘅立法會議員,真係香港之福。

 

  事件嘅核心,我認為係呢一眾藍絲根本就唔係擁抱法治、擁抱治安,而係認為治亂世必用重典,而呢一套重典,係唔需要跟程序、跟法律去行,佢哋認為,將香港變成為一個警察國家,就係最好嘅一件事,即使滿街私刑,「你唔去得罪佢哋咪得囉!」

 

  擁抱私刑嘅呢種意識,存在喺撐警人群當中,我哋都仍可以視之為群眾效應,但係當呢一樣嘢蔓延到執法者,就好危險、令人心寒。警務處處長盧偉聰繼承前任禿鷹「你哋無做錯到」嘅風範,喺聲明第一句就話對七警罪成嘅裁決感到難過,又話明白同袍嘅憂慮。我真係完全唔明白,憂慮啲咩呢?你哋警隊而家有好多人動用私刑嘅咩?點解有咁清晰嘅證供,仍然要定調七警嘅行為係伸張正義?

 

  身為警隊工會阿頭嘅警察隊員佐級協會主席陳祖光就講得更加直接,話呢個罪成嘅裁決,同佢喺學堂學到嘅法例有唔同,原來學堂教警察係應該執行私刑,咁睇嚟我哋香港係用緊公帑,培育緊一班好危險嘅人出嚟。

 

  支持同袍,同袍會好感動嘅,但係講嘢之前,唔該用吓個腦,如果唔係,講咗啲不能說的秘密出嚟,就唔好啦。

 

我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【etnet健康好人生】即睇即答 賞新書《走肉家人 – 同枱吃素》連作者親筆簽名

【火速報名】etnet生活副刊工作坊系列: 「花、子、樂」Floral Jamming

【etnet Bonus賞你】The ONE︱LINE FRIENDS戶外充氣梳化