INTERNATIONAL AFFAIRS 世事政情
  • 立會透視鏡馬天娜 加入最愛專欄
  • 畢業後第一份工就係返金鐘,在職場輾輾轉轉,又回到了起點,而金鐘更由當年嘅商業中心,變成為香港權力核心。身為金鐘人,最鍾意就係收盡權力核心外圍同內圍嘅風,識破所有政客嘅語言偽術。

無謂死「鼎」 2017-05-19收藏文章
  • 我要回應

  再一次印證一句說話,政治一日都嫌長。成個星期,整個政壇以至整個社會都聚焦於周浩鼎梁振英「打龍通」事件之上。件事發生始末,相信大家都清楚過「不懂撒嬌的女人」嘅劇情,Tina都唔再多講。

 

  Tina同一位建制派議員傾過,佢就話一直以嚟,政府同建制派有緊密嘅溝通,呢個係人都知,但行政部門從來都唔會去到今次事件咁嘅層次,即係逐粒字改議員呈交嘅文件。佢仲話:「你話有啲委員會,政府想你問啲問題,等官員可以發揮下,呢個時有發生;甚至係畀埋條問題你都會有,但從來都唔會強迫你要接受,佢地只係表達想你幫手問問,你問唔問都係你自己嘅份內事。」所以今次事件,的確係超出咗同政府「合作」嘅底線。

 

  建制主流聲音都好明顯,就係阿鼎的確係錯得離譜,所以事件發生後,各大建制政黨都無人出嚟「護鼎」。重炮手如何君堯,都只係想將視線轉移去梁繼昌是否適合做委員之上,從來無幫阿鼎開脫。據聞另一大建制政黨,仲通傳所有黨友唔好喺呢個議題上講任何說話,有咩就話由調查委員會自己解決。可想而知,阿鼎得唔到建制支持,退出委員會真係唯一嘅選擇。

 

  無其他「盟友」支持唔緊要,自己黨友都應該撐呱?!先睇返阿鼎第一次出嚟見記者交代,全程只係得民建聯副主席陳克勤一個傍住,其他黨友失晒蹤。事件係阿鼎自己衰到貼地好難幫手係一個主因;但另一方面,原來阿鼎喺黨內都係「得罪人多」嘅一位成員。有民建聯人同Tina爆料,話阿鼎加入民記資歷非常淺,但地位就好似坐咗ICC電梯咁,一下子就上咗100樓;而阿鼎本身都係好聽就講句「年少氣盛」,唔好聽就「目中無人」,所以唔少區佬都對佢非常不滿,亦有黨內人樂見佢今次踩隻大蕉皮。

 

  今日(19日)下午四時立法會UGL專責委員會會再次開會,暫時未知會唔會由閉門變返公開;但Tina相信,阿鼎退出委員會係唯一令件事降溫嘅做法,再撐落去真係成個建制派攬炒,唔好再死「鼎」喇!

 

我要回應
  • C
  • D
  • D
產品簡介

【DIVA品味派】賞睇《無名屍詛咒》優先場

【etnet Bonus賞你】新書《大樹無形》小和尚和禪師的故事

【etnet Bonus賞你】皇室堡 x 妖怪手錶噗尼噗尼‧「文房喵寶」及「地縛喵遮遮貢」雨傘