LEISURE 消閒
  • 我家私房菜韋太 加入最愛專欄 [本欄每周三更新]
  • 韋太 (Irene Chan),烹飪導師,食譜作者及擔任食譜創作工作。

     

    曾獲多間大型機構邀請撰寫食譜。2009-2017年出版了12本個人創作食譜,分別是《自家製懷舊小食1&2》、《一口果香》、《小食多滋味》、《我愛手工麵包》、《你煮得到的家常菜》、《人氣曲奇蛋糕》、《韋太王牌甜品》、《人氣招牌家常菜 》、《全手工低溫做麵包》、《最多人想學的前菜小食》以及《簡易全雞宴》。

     

     

芝麻花卷 2017-06-21收藏文章
  • 我要回應

 

 

  西式麵包就每星期都會做,但每次都要花2小時製成品才出爐。但做廣式包點就唔同,發酵及搓揉功夫都無需太花力氣,都可以做出鬆軟的廣式包包。

 

  我原本打算做饅頭,見家中有樽芝麻粉,無理由唔用盡佢。因為芝麻營養豐富,經常食用有補益肝腎,養血益精,預防鬚髮早白,更潤腸通便的功效。大家不妨試下啦 ! 

 

芝麻花卷

烹煮時間:1小時

份量: 8 個  

 

材料:

  麵粉     140克

  芝麻粉   25 克

  暖水     85 克

  依士     2 克

  砂糖     30克

  菜油     1茶匙

 

包面:黑芝麻  (已炒香)  適量 

 

做法:

 

 

  1. 將所有材料拌勻及搓成光滑粉糰,蓋上保鮮紙,放室溫發酵20分鐘。

 

  2. 用麵糰用木棍輾成約 13吋 x 6吋 的長方形薄塊。

 

  3. 將兩邊薄塊向中央摺叠成3層,然後將麵塊拉約 8吋 x 8吋方形。

 

 

  4. 把麵皮平均切成幼條,拿起3-4條捲成花卷,包面噴少許水,曬上少許黑芝麻,將餘下的麵條全部照這方法完成。

 

  5. 將花卷墊上包紙,放入蒸籠內,放在暖的地方發酵20分鐘。

 

  6. 發酵完成後,放入已燒滾的熱水上,蒸約8分鐘即成。

 

小貼士:

 

  1. 芝麻花卷蒸熟後,要立即將鑊蓋打開,以防倒汗水。

 

  2. 食譜可以用低筋麵粉或麵粉都可以,但注意如麵糰太濕,可以自行加入少許麵粉。

 

我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【只演4場!】《ABBA 狂熱》演唱會10月底載譽重臨!

【DIVA品味派】賞睇《美國特工》

【得獎名單】【DIVA 品味派】賞「Cine Italiano! - 香港意大利電影週」戲票