MANAGEMENT 管理
  • 玄來更精彩黃美雲 加入最愛專欄 [本欄逢周四更新]
  • 黃美雲小姐(Ms. Amy Wong)有豐富公關廣告經驗,現為廣告公司合夥人,亦是Media Training及溝通技巧的培訓專才。

    黃小姐研究玄學多年,並根據其豐富的商場經驗,融會形象包裝、掌相學、望診學、身體語言、溝通技巧、談判策略、危機管理等學問,編創了「極速性格解碼學」課程,為行政人員提供另類管理智慧。她先後為渣打銀行、香港中華煤氣有限公司、賽馬會等主持培訓課程。

    曾以黃愛媚的筆名,在報章雜誌撰寫專欄,出版的書包括《公關十八般武藝》。

你可以享仔女福嗎? 2017-05-18收藏文章
  • 我要回應

  母親節剛過,相信當日一定係母親威水、父親磅水咧!

 

  媽媽除咗哺育我哋嘅身體同心靈之外,原來仲有策略性貢獻嘅。

 

 

  有一位家婆,本來日日游乾水,忽然改咗去游濕水,原來佢係為咗救個仔。

 

  事情係咁嘅:

 

  佢有個非常執著嘅新抱,每次家嫂同個仔嗌交,必然問:「如果我同你阿媽一齊跌咗落水,你會救邊個先吖?」

 

  家婆為咗拯救個仔,就去學游水咧。

 

  過咗無幾耐,兩口子又開片,家嫂照例問無法作答嘅問題,個仔今次醒咧,答:「我唔使落水,阿媽會救你,因為佢可以閒閒地游十個塘。」

 

  點知家嫂好刁鑽,堅持問:「唔得,你一定要落水!」

 

  老公好得戚咁答:「咁你死梗咧!嗱!我唔識游水,阿媽肯定救我先!」

 

  嘿!呢條為難咗全世界男人嘅問題,竟然畀一個水著奶奶攪掂!

 

  天下母親,為咗仔女,真係不惜代價,但係仔女係咪會回饋呢?

 

  如果女人嘅人中有破,例如有橫紋、破損、或者癦痣,同仔女嘅關係肯定有麻煩,一係吵大鑊,一係關係疏離,有時唔一定係任何一方做得唔好、或者仔女反骨,總之媽媽人中立兩代關係,有破有癦,必然有拗撬!例如祥嫂就係一例。

 

  至於正面教材,外相上,最好下庭飽滿、耳有垂珠,表示晚年有子女陪伴,仲有金錢供養。內相上,比較隱蔽,大家可能無留意,有D阿媽背上頸下那部分隆起,有D靚太向我投訴,話著衫唔好睇,要去美容院剷平佢,我話你千祈唔好郁佢!真係千金難買「豬頸肉」(講笑啫),此乃後福所在,表示母慈子孝,唔只貼心,仲可能貼金,總之好嘢啦!

 

  不過D阿媽都要識做嘅,學游水啦!

 

我要回應
  • 作者/專欄搜尋
  • 文章搜尋
  • C
  • D
  • D
產品簡介

【DIVA 品味派‧Wednesday Treat】賞YSL唇膏

【得獎名單】【DIVA 品味派 x M.A.C】賞 專業個人彩妝體驗

【得獎名單】【DIVA品味派】賞睇《二十比十六》