MANAGEMENT 管理
  • 玄來更精彩黃美雲 加入最愛專欄 [本欄逢周四更新]
  • 黃美雲小姐(Ms. Amy Wong)有豐富公關廣告經驗,現為廣告公司合夥人,亦是Media Training及溝通技巧的培訓專才。

    黃小姐研究玄學多年,並根據其豐富的商場經驗,融會形象包裝、掌相學、望診學、身體語言、溝通技巧、談判策略、危機管理等學問,編創了「極速性格解碼學」課程,為行政人員提供另類管理智慧。她先後為渣打銀行、香港中華煤氣有限公司、賽馬會等主持培訓課程。

    曾以黃愛媚的筆名,在報章雜誌撰寫專欄,出版的書包括《公關十八般武藝》。

【免費貼士】影響婚姻的家居風水陷阱 2017-08-11收藏文章
  • 我要回應

  有朋友差點離婚,我介紹了個風水專家替她擺陣,救番!

 

  當然唔係單單有得救,醫生都唔可以百分百醫好所有病人。除咗重金禮聘高手將家中佈局升呢至Home Sweet Home級數之外,大家可以參考吓免費貼士。

 

 

  現在講吓D唔好做嘅嘢:

 

  一、 家中,尤其是睡房中,不可放假花—即膠嘅、紙嘅、絲嘅、乾嘅全部格殺勿用。要插就插鮮花,喻婚姻有生氣、賞心悅目、活色生香,你想像吓有暗香盈䄂,或者翠䄂添香,幾咁高境界!

 

  二、 買樓或租屋,不可選對住Lift嘅,因為部「車立」成日上上落落,動到飛起,會影響住客,小則令人唔想番屋企,成日在外蒲,重則有病,成日卧病在床,兩者對夫妻生活都冇好處,比較難造人。

 

  三、 家中勿放有刺植物,如棘杜鵑、仙人掌等,因為有刺東西乃風水大忌,真係篤眼篤鼻,極為不利。

 

  四、 同一原理,尖削物亦要避免,無謂畀D枱角、床角、櫃角射住,周身唔安寧,所以傢俬最好選圓角的,一來唔怕自己「坎」親,二來避免兒童受傷。現今樓宇如此迷你,好多人都訂造傢俬,可以將所有尖角削平。盡量啦!

 

  五、 更重要的是:家中不宜有三角物體,三這數字在風水代表口角、紛爭、甚至訴訟。所以雖然法國羅浮宮嘅三角玻璃屋好有型,你千祈唔好照板煮碗,搬件三角形雕塑番屋企,真係唔衰攞嚟衰!

 

  六、 揀樓亦忌鑽石型或三尖八角,除咗傢俬難擺之外。會令人情緒唔穩定、家庭唔和諧,住客容易發火、或者緊張、或者神經衰弱。你諗吓,有以上亢奮特徵嘅人在一屋之內,係咪會互相廝殺呢?

 

  以上,眾多風水Pitfalls,會製造不好磁場,在夫妻關係中暗藏火藥,唔知幾時幾日,無lala爆炸。所以呢,要部署好屋企,無謂攞嚟死!

 

轉載自: 晴報

我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【etnet健康好人生】即睇即答 賞新書《走肉家人 – 同枱吃素》連作者親筆簽名

【火速報名】etnet生活副刊工作坊系列: 「花、子、樂」Floral Jamming

【etnet Bonus賞你】The ONE︱LINE FRIENDS戶外充氣梳化