MANAGEMENT 管理
  • 玄來更精彩黃美雲 加入最愛專欄 [本欄逢周四更新]
  • 黃美雲小姐(Ms. Amy Wong)有豐富公關廣告經驗,現為廣告公司合夥人,亦是Media Training及溝通技巧的培訓專才。

    黃小姐研究玄學多年,並根據其豐富的商場經驗,融會形象包裝、掌相學、望診學、身體語言、溝通技巧、談判策略、危機管理等學問,編創了「極速性格解碼學」課程,為行政人員提供另類管理智慧。她先後為渣打銀行、香港中華煤氣有限公司、賽馬會等主持培訓課程。

    曾以黃愛媚的筆名,在報章雜誌撰寫專欄,出版的書包括《公關十八般武藝》。

樓價只上不落 背後有個鮮為人知誘因 2018-06-14收藏文章
  • 我要回應

  香港樓價連升25個月,5月份又催生了地王,港樓的升浪,正波瀾壯闊,濺起的水花,深入民家。

 

  朋友是青年才俊,無論事業前景或居住環境,都可謂擎天一柱、底氣十足。

 

 

  有一陣子他有點納悶,為甚麼對面的二千呎單位,常有不同的人出入?難道富豪業主有一噸親戚,輪流來君臨維港?他後來與跨境營商的朋友談起來,才發現香港樓市熱上加熱,原來暗裏有一把火!

 

  「你有所不知,國內富豪,喜歡喺香港買豪宅,真係一物多用。」他朋友解釋。

 

  「投資?定自己住?」才俊問。

 

  「佢哋自己來港就住酒店嘅。」

 

  「咁層樓攞嚟曬太陽呀?」

 

  「係曬,不過係曬排場。佢哋通常一買就兩層,一層打通,做三星食堂,一層就做五星賓館。」

 

  「哦!用嚟招呼貴賓。」

 

  「你知啦!自從打貪雷厲風行以後,無論名錶、名女人、名店、名酒店、名飯店都唔可以沾上關係,畀人影到,烏紗不保!香港啲豪宅,由地下停車場直通(車立)層,直達樓層,privacy奇高。而且高幹都珍惜自己條命仔,喺外面食飯,點都油膩兼重口味,呢啲富豪請私人廚師掌廚,包保唔會用萬年油,而且全無成本考慮,食材要幾靚有幾靚。賓主摸完酒杯底、傾掂合同後,高幹可以坐番(車立)去另一層休息。方便、優雅、隱秘、穩陣,真係神不知鬼不覺。」

 

  「咦!傾到大刀,呢啲成本完全值得。」

 

  「係啦!富豪有呢啲物業,仲可以一路自己風光,一路資產增值,呢啲投資唔只自負盈虧,仲可能有倍計升幅,所以國內富豪一定支持香港樓市,就等如支持自己生意一樣啫。」

 

  原來港樓有如此妙用,難怪成為兩地投資的重中之重。

 

全新【etnet健康】專頁登場喇!立即成為Fans獲得最貼身實用嘅健康資訊! http://fb.me/health.etnet.com.hk
我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【etnet Bonus賞你】Natur-a有機天然無添加豆奶

DIVA x HoPE 賞你 比利時100%有機香薰油套裝

【etnet Bonus賞你】PopWalk X emoji™ Summer Adventure 暑期大歷險 - emoji™鬼馬表情沙灘巾