MANAGEMENT 管理
  • 打工秘笈 加入最愛專欄
  • CTgoodjobs.hk - Career Times Online Limited 於2011年推出的新網域名稱,標誌著整個團隊對招聘廣告質量的堅持,承諾提供「專業、誠信」的服務。

    有別於一般招聘網站,CTgoodjobs.hk不但以創新的工種分類及搜尋模式見稱,更嚴格監控廣告品質,並為此樹立一套新標準。網站由專人核實僱主身份、嚴格篩選招聘廣告;2014年7月更全面拒絕接收及刊登匿名招聘廣告,以最大決心維護求職者的利益,積極建立安全可靠的多媒體招聘及求職平台。

【Fresh Grad實例】一返工即做錯4件事? 2017-04-19收藏文章
  • 我要回應

  放下書包,拿起公事包,整個世界從此變了樣。曾經痛不欲生嘅FYP,而家睇嚟一啲都唔嘔心,皆因變成打工仔的你,可能每日都做緊幾份FYP。返學你可以咩都唔識,然後傻下傻下畢業。入咗職場你都可以咩都唔識,但一定要識得做人。小編都係個新過吓嘅新人,返工日子唔耐,入世未深,講咗唔應該講嘅野,碰了一鼻子灰。以下事例,可能個個Fresh Grad都做過,然後難免心靈受傷害︰

 

1/ 講真話被黑面

 

  最真嘅說話可能永遠都係最傷人嘅說話。話說有位同事買咗粉紅色嘅電話殼,然問我哋靚唔靚,口直心快嘅我唔覺意講咗句:「隻色好姣呀。」話音一落,現場步入一片死寂……我成功做咗話題終結者。呢個故事教訓我,女生雖喜歡說反話,但更愛聽讚美說話,粉紅色蘊藏咗幾多少女情懷,媽我現在懂了。

 

2/ 爆錯粗

 

  粗口有幾博大精深我諗唔使再講,甚至乎一段友誼都可能因講粗口而起。某日喺公司某間房傾計,有個人佢粗口滿天飛,講到興起,我衝口而出講左句:「X你」。然後見佢面有難色咁,我就知我衰咗喇。本以為大家都熟咗小小,講一兩句好閒啫,但講粗口要講時辰,最緊要講對象(我唔記得講,我X嘅對象原來叫腦細)。

 

3/ 被無視

 

  第一日番工,見到任何人都必須保持笑容。朝早斟水嗰陣,少不了早晨前早晨後。但總會有同事只望一望你然後走開,我心入面不禁默念:「使唔使擺款呀,都係同事啫。」作為薯仔新人,同事未必知我係乜水,唔同我打招呼都好正常。但禮多人不怪,人哋唔講,我都係死死地每日都同佢地講。最後發現,佢走得咁快,原來水機無水。

 

4/ 被當傻仔

 

  坐係自己位,唔出聲無人怪你。行開行埋,係Pantry見到同事你唔傾兩句,場面都幾尷尬。話說有日去洗手間見到同事,有禮地問咗句:洗手呀?然後同事笑而不語。步出洗手間先知自己問得幾白痴,心諗︰「唔係洗手唔通玩水咩?」。搭訕就搭梗架啦,但說話技巧,Fresh Grad還是好好地學一學吧。

 

  令人反眼的事情怎會就此結束,返工日子耐咗,會教懂你做人處事,但同時都要提醒自己︰「初心,永遠是最珍貴」。

 

source:CTgoodjobs

我要回應
投票區

2017-09-18

經濟通X晴報聯合舉辦

中文大學校長沈祖堯要求學生會盡快移除鼓吹港獨宣傳橫額,你支持這個做法嗎?(2757人參與)234

  • 支持

  • 91%
  • 不支持

  • 8%
  • 無意見

  • 1%

2017-09-18

經濟通X晴報聯合舉辦

iPhone X只用Face ID進行解鎖,你接受嗎?(220人參與)2

  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【只演4場!】《ABBA 狂熱》演唱會10月底載譽重臨!

【DIVA品味派】賞睇《美國特工》

【DIVA 品味派‧Wednesday Treat】賞Guerlain [巴黎之吻限定版] 親親四色唇彩盒