MANAGEMENT 管理
  • 我做MarketingMichael & Derek 加入最愛專欄 [本欄每周四更新]
  • 著有《我做媽劇停》一書,撰寫「市場」及「職場」兩大類文章。經常與不同機構及院校合作舉辦Marketing及職場座談會。

1個失業者的自白:迷失在Comfort Zone 2017-12-07收藏文章
  • 我要回應

  我叫Benson,35歲。

 

  我喺呢間公司做咗5年,我會話我而家係處於一個comfort zone入面,雖然我而家一啲都稱唔上comfortable。而家嘅我非常安於現狀。

 

  我承認,唔想變,因為我懶。

 

  5年前搵工嗰時,我update過一次CV,同開咗一個LinkedIn account。自此之後,呢兩樣嘢我都再冇掂過。兩年前有個舊同事想介紹我去佢間新公司,但我都婉拒咗,因為我一諗起要練習面試嘅自我介紹,同睇新公司嘅website、「溫書」,我就已經唔想apply。

 

  我亦承認,唔想變,因為我害怕改變。

 

  我習慣咗朝早8點09分先趕頭趕命咁出門口,趕上同一班地鐵,衝入同一個車廂門口。喺車上日日都見住同一班熟口熟面嘅陌生人,打機嘅打機、煲劇嘅煲劇、畫眼線嘅繼續畫眼線。我亦習慣咗同7仔阿姐每日買早餐時嘅兩三句交流,雖然無謂,但最少所有嘢都係我預期之內。人愈大,愈接受唔到轉變,對未知之數愈感不安,所以我盡可能減少轉變嘅發生。我希望繼續將自己困喺呢個comfort zone入面。

 

  呢一刻嘅我,喺工作上唔會偷懶,但亦唔會出盡全力。咁辛苦、咁上心,搏乜?頭兩年喺呢間公司,我都試過出盡力,搏上位,但咁又點?最尾咪又只係升咗半個grade,做緊而家呢個Deputy Assistant Marketing Manager位。到而家老細要升人,計年資,我上面仲有兩個老屎怱頂住,論勤力,我又唔夠廿零歲嗰幾個嚟。我寧願安安穩穩,等佢每年自動加我2%人工算。唔夠我發達,但夠畀家用,又餓我唔死。

 

  正當我處於呢個無慾無求、處之泰然嘅狀況下,上星期Director話我哋部門會cut一半人,而我係其中之一。我對呢個消息冇咩大反應,因為一時之間,我諗唔到下一步要點做。原來就算我想繼續留喺我嘅comfort zone,現實環境有時都會將我逼出嚟。Comfort zone其實不存在實際邊界、定義,因為佢只係一個我唔想面對現實嘅心態。簡單啲講,我只係自我感覺良好。呢一刻,我冇任何準備就要離開comfort zone。我究竟要點樣再搵工?下一份工我究竟適唔適應到?我好似已經再冇能力去判斷。

 

 

  嗰日,我四點半就返到屋企。一入門口,阿媽問我:「做咩咁早返到嘅?」

 

  我冇答佢,一支箭咁「標」入自己房。衫都未換,我就開著部Switch,開始打Monhunt。呢個係我另一個comfort zone。如是者,我就喺呢個comfort zone裏面又過咗5年。

 

  今年,我40歲。

 

我要回應
  • 作者/專欄搜尋
  • 文章搜尋
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【etnet Xmas Bonus賞你】星巴克咖啡券

【DIVA Channel】賞睇《生命因妳更強》

【etnet Xmas Bonus賞你】新城市廣場‧星光泡泡許願泉體驗及粉彩Selfie棉花糖