MANAGEMENT 管理
  • 我做MarketingMichael & Derek 加入最愛專欄 [本欄每周四更新]
  • 著有《我做媽劇停》一書,撰寫「市場」及「職場」兩大類文章。經常與不同機構及院校合作舉辦Marketing及職場座談會。

【做marketing甚艱難】印刷出錯?唯有捱夜黐貼紙…… 2018-01-11收藏文章
  • 我要回應

  近日收到一封信,活動日期用一張貼紙覆蓋。做marketing嘅我就係八卦同手多,非常好奇到底封信原本印咗啲咩,要黐貼紙補鑊。在燈光下一睇,原來印錯年份做2017。

 

  我相信每一間公司、每一個marketer決定要用貼紙遮蓋印刷嘅錯處,背後都應該有一個「可歌可泣」嘅故事。

 

  今次呢封信背後嘅故事,可能會係咁。

 

 

  「PK啦今次,印好晒啲信先發現個年份印咗2017,今次print run仲要有10k……」

 

  Marketer A做抽樣檢查時發現錯處,心中不知如何是好。雖然安坐辦公室,但發現錯處嗰一刻,離心力有如從十樓跌咗落街。

 

  「如果唔話畀老細知,唔知過唔過到骨呢?唔得唔得,2017錯得太明顯……如果即刻叫printer重印過得唔得呢?唔得唔得,用多咗錢,老細最尾都係會發現……況且,呢封信下星期就要寄畀客……」

 

  Marketer A心裏不斷盤算,手心同背脊不斷冒汗。

 

  「唉,遲死不如早死,點都係要話畀老細知。不過等我諗定個原因解釋先……」

 

  Marketer A喺自己位考慮咗兩個半鐘,終於鼓起勇氣,敲門行入老細房。

 

  「老細,下星期出街嗰封信印錯咗年份。其實我哋幾個同事喺印之前都有睇過,但我諗可能或者應該係因為proofread嗰時係上個月,仲係2017,所以我哋全部都睇漏咗……」Marketer A一輪咀係咁講。

 

  「咁而家點算?」老細冷靜回應一句。

 

  「叫printer印過晒應該趕唔切……一係印張貼紙,遮住個2017,不過時間都有啲抆水……」Marketer A自言自語咁講。

 

  「抆都要做㗎啦。必要時你同幾個同事一齊去幫手黐貼紙。」老細回應。

 

  就係咁,兩個深夜,四個marketers就去咗工場度幫手黐貼紙。

 

  以後,每當你見到一張flyer、一份brochure或者一封信,貼有一張半張貼紙,覆蓋錯處時,請記得默默為嗰位marketer祈禱,因為每一張貼紙,揭開都應該有一個故事,撕開更可能係有血有汗。

 

我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【etnet Bonus賞你】LCX x We Bare Bears禮品

經濟通攝影記者張嘉奇於《前線‧焦點 2017》新聞攝影比賽獲得季軍

【得獎名單】「我最喜愛的社企計劃」全民投票