MANAGEMENT 管理
  • 花生味辦公室玄米米 加入最愛專欄
  • 生於1月18日,外在人格更傾向水瓶的山羊女。表面活潑、接受新事物,人際關係得心應手;實情內裡木木獨獨、抗拒social,寧願少一事也不伸張正義的中環OL。

隔離Team借人,奉旨幫佢OT? 2016-12-22收藏文章
  • 我要回應

  平時返工朝九晚六,不用OT已經值得擺幾圍慶祝,遇著一些日子必須準時六點收工,一般打工仔都會「有咁chur得咁chur」,趕在收工之前完成手頭上的工作,然後準時6時走人。當你終於做完所有工作等收工,此時隔離Team問你阿姐借人,你又不幸被選中,你會怎樣做?還是你可以怎樣做? 

 

 

  話說,同事W有事要準時6時收工。當天她一直默默地做,連Lunch也只是買外賣,邊食邊做務求快點完成走人,衝到5點45分終於達標完成,豈料此時marketing的人突然向阿姐借人,要求兩個人手幫忙剪紙,可憐的她就被選中及帶走了。就這樣,消失的同事W直到6時也沒有回歸,而我,也收工走人了。 第二天查問同事W的跨部門合作,同事W竟大發雷霆,矛頭直指marketing的人! 

 

 

  「痴線㗎,我琴日成7點先走!」 

 

  「其實做咩嘢咁趕呀?」 

 

  「做埋啲無謂嘢!幫marketing班人剪卡!!講到咁趕,成5點9先借人,我以為成個marketing總動員都唔夠人先借人啦!點知去到得我同另外一個同事剪,其他人冇幫手照做自己嘢囉!!」 

 

  「吓?咁點解佢地唔做?」 

 

  「係囉!!擺明自己唔想做就叫其他人幫佢做!仲有呀,要人幫佢剪嘢,剪刀又唔準備比人!大佬呀,我唔係你條team啲人,點敢自己係人地地頭亂用人啲嘢呀?仲有呀!7點未做完㗎,我夾硬走㗎!我剪完project A啲卡之後,佢仲叫我休息下等一等,project B啲卡就快印完!我緊係話「未搞掂咁我走先喇!」即走啦!仲想我幫佢OT呀?」 

 

  「project A同project B都唔係我地負責㗎喎,點解要我地剪?仲有,準備卡呢啲唔係marketing自己負責㗎咩?點解要我地做?」 

 

  「就係囉!!阿姐乜都唔理!人地話要人就派我地出去頂!淨係想幫自己做image!」 

 

  雖然當阿姐派同事W給marketing差遣時,同事W不表明6時必須離開的意向,自己都要負責。(可惜在某種公司,說了私人理由都不能違抗皇命,即是焗住做!) 但這件事上,可看出阿姐究竟有沒有「攬」自己人的心,還是隨便把自己人交給其他Team做牛做馬。另外,marketing的要求也太過份。你們負責準備的宣傳物料,為甚麼要由其他人去幫你們做,有替身後自己卻抽身不理?如果真的趕到不夠人,你向隔離Team借人一起做都尚叫合理,但marketing借完人卻全交給他人,未免有點太卸膊。而且還要處理不是自己Team負責的project就更加說不通。 假如下次臨收工,阿姐又將你借給隔離Team,其實應該一開始就表明「可以幫手,但有事要做,必需準時收工走」,好讓鄰Team有時間找第二個幫手,幫你找「替死鬼」。而且,要學會拒絕。給別人一個「你不是所有不合理的事也會做」的印象,讓他人知道下次再有不合理的要求也不會找你,否則阿姐會認定你是幫得手之人,下次有事也會找你去幫忙。

 

我要回應
投票區

2017-09-18

經濟通X晴報聯合舉辦

中文大學校長沈祖堯要求學生會盡快移除鼓吹港獨宣傳橫額,你支持這個做法嗎?(2277人參與)178

  • 支持

  • 91%
  • 不支持

  • 8%
  • 無意見

  • 1%

2017-09-18

經濟通X晴報聯合舉辦

iPhone X只用Face ID進行解鎖,你接受嗎?(181人參與)2

  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【只演4場!】《ABBA 狂熱》演唱會10月底載譽重臨!

【DIVA品味派】賞睇《美國特工》

【DIVA 品味派‧Wednesday Treat】賞Guerlain [巴黎之吻限定版] 親親四色唇彩盒