MANAGEMENT 管理
  • 花生味辦公室玄米米 加入最愛專欄
  • 生於1月18日,外在人格更傾向水瓶的山羊女。表面活潑、接受新事物,人際關係得心應手;實情內裡木木獨獨、抗拒social,寧願少一事也不伸張正義的中環OL。

【市儈男出沒注意!】男人老狗,點樣先可以度縮過小學生? 2017-10-12收藏文章
  • 我要回應

  玄米米踏出咗社會話長唔長、話短唔短,都同過唔少男同事相處。而最近就真係對公司一位男同事嘅做人方法為之側目。話晒大家已經係工作中嘅成年人,仲要係中環嘅專業精英(自認為),有時錢銀上四捨五入、去除零頭方便計數乃屬閒事,但呢位同事永遠只會「有著數就扣零頭、無著數就追到你無得抖」!呢種男同事,你又忍唔忍受到? 

 

 

事件一 

 

  忙到無時間出去食晏係好多打工仔經常遇到嘅事,有次市儈男就同大家一齊嗌外賣!好喇,外賣到咗,總會有個類似秘書嘅同事負責收錢、派飯。點知堂堂一個成年男人竟然話銀包得$20,話差秘書同事$28先喎!秘書同事經歷過咁多風雨,再加上科技發展一日千里,想走數?無咁易! 

 

  「阿Sam,一係你download呢隻App,㩒幾個掣加我做friend就可以喺信用卡過錢畀我,好簡單架咋!因為我怕人多條數會亂啊!」 

 

  點知!市儈男一下四兩撥千斤,將條數推返落秘書同事身上! 

 

  「咩App啊?唔好啦!我唔想用信用卡,我想現兜兜畀返現金你,咁我見到銀包越嚟越少錢就唔會亂用。下次我幫你返買早餐啊!」(你銀包根本無錢囉!) 

 

  嘩!你講到咁,錢又無,信用卡又唔肯用,即係瀨死要幫你出住先啫! 

 

 

事件二 

 

  先輸一局嘅秘書同事無理硬蝕$28畀佢,就約咗市儈男某日一齊買早餐,諗住佢識自動波還錢啦!唔使問,市儈男再下一城!原來當日二人相約買快餐店早餐,排到秘書同事時,市儈男輕輕一推,示意要秘書同事行先,點知秘書到達counter,再擰轉面時,市儈男已經去咗另一個counter分開買!「說好的幫你買早餐呢?」秘書同事自費後立即行去市儈男身旁,講笑咁講:「啲散紙而家用晒佢,你差我$28一陣畀啲紙幣我就啱啦!」市儈男竟然笑而不語?咁即係點?還錢呢?最後,就變成如今秘書連輸兩局嘅賽果! 

 

 

事件三 

 

  男人老狗,身壯力健,都少不免有機會幫大家買嘢飲或下午茶嘅。市儈男緊係採取「先收錢、後買嘢」嘅方式。你知啦,物價通漲,有時餐廳加咗價都唔知,但餐廳加價,又加得幾多呢?市儈男幫同事畀左幾蚊差價後,竟然要求同事「一手交錢、一手交貨」!爭佢幾蚊就追到人甩褲,但相反佢爭人錢,就瘋狂耍太極,「符碌」碌過就算!

 

  遇上此等市儈無品之輩!各位無需再多顧忌或畀面!呢種人,你要日日追!佢越唔畀,你就越要追返!當全世界都知道市儈男的惡行後,你就唔會覺得開聲問佢追返錢係尷尬之事!

 

我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【得獎名單】【DIVA Channel】賞L'Oréal Paris 青春密碼酵素眼部精華液

【DIVA Channel x 素食女廚師Peggy】專訪 睇片快答 賞Glycel眼部按摩器

【DIVA Channel】賞睇《風河谷謀殺案》