MANAGEMENT 管理
實踐「無現金」付款模式 快捷又簡單 2018-05-16收藏文章
  • 我要回應

 

  香港小店一向用現金交易,最近小編去經常幫襯的食店,發現店內加裝QR code流動支付服務。於是問問老闆意見,他讚不絕口大說方便。香港一直被指流動支款方式落後,流動支付現在進一步開拓市場,打入現金交易為主的行業。

 

  老闆笑笑口話,以前唔收信用卡之類的電子支付,因為成本高,回款期長,小本經營生意實在用不起。而家用QR code流動支付解決晒呢類問題。使用QR code夠簡單方便,商戶成功申請收款服務後,會獲發條碼標籤,只要在收銀處展示條碼,客人再用手機掃瞄後,輸入銀碼確認就完成。毋須數錢、找錢,整個交易過程自然更快更流暢,減少人為出錯。

 

  新流動支付服務就只有一個QR ocde標籤,不似以前的要額外安裝讀卡機,未用服務先要花一筆。而且流動支付相比信用卡,每宗交易所付的成本極低。老闆還補充一句,處理現金也有成本,每日安排人手點算、存入銀行等等,人手點算亦時有出錯,因此,流動支付與傳統現金方式的成本其實相差無幾,但好處就略勝一籌。

 

  最近還新推出mPOS流動收款裝置,內置SIM卡,對一些小型店舖,因資金或地方所限,未必能夠安裝一部傳統POS最為合用。可以透過4G或Wi-Fi網絡連接。交易時只要客人打開手機錢包app,展示出QR code,商戶在mPOS輸入銀行後直接掃瞄就完成。無論用標籤或mPOS的QR code,交易過程都快捷方便,資料傳送時更會加密確保安全。經流動支付收款,商戶可轉帳到指定的銀行戶口。每次發出轉帳指示,幾日內就收到款項,穩妥又直接。

 

  老闆仲話,用咗流動支付之後,所有交易都有記錄。商戶仲可以隨時網上查閱,交易一目了然。起碼唔駛每日收舖數神沙,逐張單對數,騰出時間處理其他工作,提升工作效率。

 

 

 

    據老闆講,流動支付服務供應商仲會拍住小商戶一齊做推廣,多元化合作模式,帶來更多客戶消費,難怪愈來愈多商户都開始接受流動支付啦。其實QR code流動支付同時方便到商户同消費者,已經改變咗唔少人嘅付款習慣,相信下一次幫襯小店既時候,我唔會再驚訝連小店都可以用QR Code俾錢,反而會問:下!乜你地仲係「只收現金」?甚至會因為太少現金喺身而唔入去冇流動支付既舖頭。

 

 

中小企專頁

 

全新【etnet健康】專頁登場喇!立即成為Fans獲得最貼身實用嘅健康資訊! http://fb.me/health.etnet.com.hk
我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

DIVA x HoPE 賞你 比利時100%有機香薰油套裝

【etnet Bonus賞你】黃金海岸商場 X B.Duck 萌爆行李帶和行李牌

【etnet Bonus賞你】PopWalk X emoji™ Summer Adventure 暑期大歷險 - emoji™鬼馬表情沙灘巾