NEWS AND ENTERTAINMENT 時事娛樂
蕭正楠封女友運財童子 2017-12-07收藏文章
  • 我要回應

  【晴報專訊】黎耀祥(祥仔)、曹永廉、蕭正楠(Edwin)和黃浩然四位「公公」前晚現身電視城,參與《公公出埠》big big channel麻將王大賽。蕭正楠穿上阿廉早前在泰國買給他的長褲,而阿廉則戴上蕭正楠在泰國旅行時送給他的金鏈,果然好兄弟。

 

蕭正楠贊成小賭怡情。

 

  蕭正楠與黃浩然打麻將表現水皮,被問是否「魚腩」?黃浩然表示已有20年沒有打牌,Edwin則說農曆新年會與表弟妹打牌當派利市。「因為表弟妹結咗婚,都有派利市畀我,咁我就唯有喺麻將枱畀番佢哋!」那Edwin可曾與女友黃翠如的家人打牌?他說︰「無見過佢哋屋企人打,不過翠如有同我啲表弟妹打,諗住輸畀啲表弟妹,結果佢食咗十三么,佢真係我運財童子。」

 

黎耀祥憶童年偷偷打牌

 

四人打牌經常講笑,氣氛輕鬆。

 

  不過,阿廉得戚表示打麻將是他的強項,事關小時候最期待父母要求他「頂腳」,每次在家中打麻將,父母都會叫外賣雲吞麵。入行後亦有與鄭嘉穎等好友打牌,不過孩子出世後就沒有打了。他笑稱三個拍檔是手下敗將,但祥仔立刻挫他銳氣,笑謂︰「但係你都唔會贏!」祥仔表示平日甚少打牌,以前幾兄弟在家中都會偷偷打,直到有次被爸爸發現,捉住幾兄弟用藤條打,自此不敢再玩。

 

轉載自: 晴報

我要回應
  • 作者/專欄搜尋
  • 文章搜尋
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【etnet Xmas Bonus賞你】星巴克咖啡券

【DIVA Channel】賞睇《生命因妳更強》

【etnet Xmas Bonus賞你】新城市廣場‧星光泡泡許願泉體驗及粉彩Selfie棉花糖