NEWS AND ENTERTAINMENT 時事娛樂
袁詠儀微電影做苦媽騷演技 粉絲:好洋蔥,喊死人! 2018-01-12收藏文章
  • 我要回應

  【晴報專訊】袁詠儀(靚靚)為保險公司拍攝的微電影,於日前在網上發布,化身「苦媽」的靚靚經歷家庭巨變,演活面對丈夫、女兒身患危疾的無力感。貴為兩屆金像影后的靚靚,以淚水換來掌聲,短片在兩日間勁吸過百萬點擊。很多粉絲直指睇到眼濕濕;有人則說靚靚真實生活中形象太惡死,難入戲!

 

 

  繼15年的郭富城、16年的廖啟智後,今次輪到靚靚接棒演繹AIA保險公司的《愛在當下》系列第三輯,在七分鐘的微電影中帶出廣告信息。故事以真人真事改編,大賣悲情。化身堅強靚媽的靚靚,除了要照顧身在醫院的患癌丈夫,又要擔起養家重擔。

 

靚靚在微電影中與小演員Mia合作愉快,更大讚對方聽教聽話。

 

  此外,她為教好女兒,更聲嘶力竭鬧爆飾演其女兒的六歲小演員Mia,其細緻演技大獲正評。不過,其後劇中的靚靚再遭逢巨變,女兒忽然驗出腦腫瘤,慘遭雙重打擊的她情緒跌入谷底,瞬間眼淚大爆發,將其影后級演技發揮得淋漓盡致,可幸最後其丈夫和女兒齊齊戰勝病魔,靚靚更誕下一子合影全家福,故事以Happy Ending告終。

 

愛在當下微電影3:

 

出Po發放正能量

 

微電影的劇情賺人熱淚,當然靚靚的精湛演技是功不可沒。

 

  不少網友熱捧該部微電影,力讚雖是廣告,但故事大賣洋蔥超催淚,而且靚靚亦與小演員擦出火花;有口痕友卻嫌她的形象未夠慈母Feel,演繹不夠細膩。

 

靚靚不時在網上公開與張智霖及兒子張慕童的家庭照放閃。

 

  前日,靚靚在IG分享微電影的劇照,並留言︰「家人一直是我生活的動力。只要互相支持,再艱辛的難關總可以跨過。期望這個微電影能夠讓你重新學會愛在當下。」而身在布達佩斯拍攝劇集《蝕日風暴》的張智霖,亦有在FB分享愛妻這部微電影,以示支持,更大讚好Touching。

 

 

轉載自: 晴報

全新【etnet健康】專頁登場喇!立即成為Fans獲得最貼身實用嘅健康資訊! http://fb.me/health.etnet.com.hk
我要回應
  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生
產品簡介

【etnet Bonus賞你】只野仁水墨畫冊《政‧漫》(親筆簽名版)

【立即參加】etnet.com.hk Facebook 讀者調查

【DIVA Channel】賞 Kiss Me Heroine Make持久防水濃密調控睫毛液